Sterilované zelí
Ingredience na sterilované zelí:
- čerstvé bílé nebo červené zelí
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 100 g cukru
- 20 g soli
Z hlávek zelí odstraníme špatné listy, nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky. Po částech ho dáme do vroucí osolené vody (na 1 l vody 10 g soli) a povaříme asi 10 minut.
Potom zelí necháme odkapat a naplníme do zavařovacích sklenic. Při tom ho prokládáme kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (skenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sterilované zelí hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Tipy, rady a postupy ke sterilovanému zelí
Zelí můžeme také nejdřív v malých dávkách (pro 1 – 2 sklenice) v nálevu podusit doměkka (v poměru asi 75 % zelí a 25 % nálevu) a vařící naplnit do sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jednu sklenice o obsahu 720 ml potřebujeme přibližně 520 g pokrájeného zelí a 0,2 l nálevu. Domácí sterilované zelí používáme například s různými přísadami (nakrájenou cibulí, strouhanými jablky, pokrájenou pažitkou, strouhanou mrkví, drobně nakrájenou sterilovanou okurkou a podobně) k přípravě salátů. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Zelí můžeme také nejdřív v malých dávkách (pro 1 – 2 sklenice) v nálevu podusit doměkka (v poměru asi 75 % zelí a 25 % nálevu) a vařící naplnit do sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jednu sklenice o obsahu 720 ml potřebujeme přibližně 520 g pokrájeného zelí a 0,2 l nálevu. Domácí sterilované zelí používáme například s různými přísadami (nakrájenou cibulí, strouhanými jablky, pokrájenou pažitkou, strouhanou mrkví, drobně nakrájenou sterilovanou okurkou a podobně) k přípravě salátů. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář